Dělení lektvarů a přísad
Když studenti vstoupí do učebny, zjistí, že profesorka již stojí u katedry a má na ní vyskládané nějaké věci. Ty mají rozličné barvy a také vůně. Někteří si zacpávají nos, jiným svítí oči a nadšeně se hrnou ke katedře.
Moc na to nesahejte, vážení, jenom dívat.
Studenti se zarazí a stáhnou ruce. Obsah desky katedry ovšem hltají očima. Ostatní si sednou do zadních lavic s ucpanými nosy. Když se studenti dostatečně vynadívají, nahrnou se do lavic a začnou si vyndávat poznámky.
Pěkně vás tady vítám, vážení. Dnes máme na programu lektvary a jejich dělení a přísady a jejich dělení. Abychom to měli názorné, pár jsem vám jich přinesla.
Začne s úsměvem mluvit a pokyne hlavou ke katedře.
Když se bavíme o lektvarech, rozeznáváme čtyři kategorie, a to vnitřní, vnější, jedy a protijedy.
Lektvary vnitřní jsou určené k pití a vy si je spíše zapamatujete pod názvem poživatelné. Nicméně lépe je si pamatovat oba názvy. Těchto lektvarů je nejvíce a jistě by mi někteří z vás mohli říci, které to jsou.
„Životabudič?“
„Vertisérum!“
„Lektvar lásky?“
Ozve se několik návrhů.
Lucia pokýve hlavou.
Výborně.
Dále máme lektvary, které se používají jen zvnějšku a nejsou určeny k pití. Jsou to tedy vnější, nepoživatelné lektvary. To, že jsou nepoživatelné, znamená, že je nemáte pít! Mohli byste si totiž na dlouho zamluvit lůžko u Svatého Munga, bylo by vám hrozně zle a bůh ví, kdy by se váš stav vrátil do normálu a jestli vůbec.
Zatváří se vážně.
Patří sem nejrůznější masti, které se nanáší například na akné nebo nejrůznější užitkové lektvary, jako je čistící lektvar nebo sluneční lektvar. Ten první vyčistí skvrny, tím druhým se svítí.
Co jsou to jedy a protijedy, to snad nemusím říkat.
Postupme dále k přísadám do lektvarů. Máme několik možností dělení.
Lucia mávne rukou k tabuli a na ní se objeví několik bodů.
Přísady můžeme dělit na rostlinné, živočišné a nerosty, nebo podle skupenství na pevné či kapalné. Pak se můžeme ptát na magičnost a dělit na magické a nemagické; pokud by nás zajímala jedovatost a léčivost, dělili bychom na jedovaté, léčivé a ostatní. A nakonec dělení podle vzácnosti na běžné a vzácné přísady.
Studenti si pilně zapisují.
Pokud byste si to nestihli zapsat, všechno najdete v učebnici.
Usměje se a vezme ze stolu něco, co vypadá jako brambora.
Jistě vás zajímá, jak taková vzácná přísada může vypadat. Tady jsem vám přinesla kořen hiurt. Často se, bohužel, splete s bramborou, nicméně oproti ní má na sobě tmavě zelené fleky a když se oloupe, je světle zelený. Je to kořen stonkového původu. Ke vzácným přísadám není jednoduché se dostat a mají velkou cenu. Některé je i neetické používat, jako například krev jednorožce.
A to by bylo pro dnešek vše, můžete jít.
Počká, než si všichni, které to zajímá, prohlédnou přísadu, zodpoví dotazy, všechno si uklidí a odejde s posledním studentem.